Make your own free website on Tripod.com

MOHD NABIL'S SITE


      
      ~  Waktu Solat ~

 ~  Chat Box ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~  Waktu Sekarang ~

~  Hits Counter ~

 Free Site Counters
Get a Free Site Counters

Hubungi Mohd Nabil di nabil120292@muslimsite.info

 

 

 

 

 

 

ﺒﺴﻢﺍﷲﺍﻟﺮﺤﻣﻦﺍﻟﺮﺣﻳﻢ

Selamat datang ke laman web rasmi saya , Mohd Nabil Bin Zakaria

Ayat Al Quran

 

 

Pengumuman :Laman web ini masih dalam pembinaan , harap maaf!!!!

|| MENU UTAMA ||

Laman Utama

Biodata Saya

Mutiara Kata

Ciri Bulan Kelahiran

Muslim Site

Radio IKIM.fm

 TAZKIRAH NABIL SITE

9 Jenis Syaitan (waspada)

      Bacalah peringatan ini tentang jenis sayitan yang  setiap hari dimana syaitan2 kurang ajar ini mengganggu hidup harian yang mungkin selama ini kita tidar sedar hasutan mereka .Sampaikan kepada sekelian muslimin/muslimat yang lain semoga menjadi pedoman hidup hingga keakhir hayat , Insya'Allah .

Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:

1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan

Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

**10. Isetan.

Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. terdapat di sekitar Lembah klang, singapore, Beijing &..... Kebaikan: Memberi potongan harga pada Karnival jualan Keburukan: Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu sembahyang dan lupe yg lakinya dah tunggu kat kereta.

Sumber http://mfyonline.blogdrive.com

 

 

Hak Cipta Terpelihara 2006